Tekstiilitööstuse telgitagused ja taaskasutus

 

Sellel poolaastal oleme tegelenud tüdrukute käsitöö tundides põhjalikumalt tekstiilitööstuse, moe ja ringmajanduse teemadega. Hetkel on esimesel korrusel suurem väljapanek teksa- ja puuvillase materjali taaskasutuse võimalustest. Saime inspiratsiooni Reet Ausi projektist „Kas teksapükstega saab üldse taevasse“. Valmis erineva suuruse- ja disainiga kotte, mõni padi, 8.klass valmistab pajakindaid ja 6. klass pusib veel lapitehnikas vardakottide kallal.  5.klassi tüdrukud õmblesid käsitsi valmis sokisipsikud üksikuks jäänud sokipaaridest. 4. klassi tüdrukud on valmistanud vahvad tegelased munasoojendajate näol ning valmis voolinud keraamilise munaaluse.

Filmi "Kiirmood, odava moetööstuse telgitagused" vaatamine klassis andis praeguse tekstiilitööstuse ja kiirmoe probleemidest ereda ettekujutuse. Klassides toimus elav arutelu, kuidas keegi oma garderoobi kokku paneb ja mida kappi seismajäänud riietega peale hakkab. Põhjalikuma uurimuse erinevate kehatüüpide riietumissoovitustest tegid läbi 7. klassi tüdrukud. Valmisid sellekohased kollaažid, mida saab näha käsitöö klassis.

Esimese korruse seintel on teksti ja pildi näol välja toodud mõned teravamad moetööstuse probleemid ja viited artiklitele, kust on võimalik lisainfot hankida. 12. klassi Loovusmooduli õpilaste sotsiaalplakatid ongi valminud nende teemade süvitsi uurimise põhjal.

Loodan, et meie roheline jalajälg on nüüd palju väiksem ja oleme teadlikumad moetarbijad ning eelistame looduslikke tehismaterjale. Samuti tasub  eestimaiseid noori disainereid, kelle tooted on enamasti valmistatud jätkusuutliku moe põhimõtteid järgides.






Kommentaarid